Detalji čine enterijer: moderne pločice za svaki dom

Svaki detalj enterijera treba posebno pažljivo birati, kako biste učinili da određeni stil dominira u Vašem prostoru. Zato se posebno osvrćemo na keramičke pločice, kako one za kuhinju, tako i one za kupatilo i terasu, nja njihove boje i dimenzije koje su aktuelne ove sezone, i preporučujemo kako da ih uklapate sa nameštajem i ostalim elementima svog doma.

Aktuelne kuhinjske pločice

Uređenje kuhinje nikada nije bilo zabavnije – mnoštvo trendova koji dominiraju scenom mogu se svesti na tri osnovna, a svi podrazumevaju zidne pločice većih dimenzija i neobičnih boja.

Za moderne kuhinje preporuka je da birate mat pločice u nekoj od hladnih nijansi, od bele preko ledene plave do hladne svetlo-sive. Sve one se dobro uklapaju sa modernim kuhinjskim nameštajem u beloj boji (bez ručki na vratancima!), ali i sa različitim aparatima. Sa druge strane, ako želite toplinu, onda su pločice u bež boji prava stvar za Vas. Njih posebno mogu obogatiti pločice u teksturi drveta, posebno preporučljive kao bordura i kao kombinacija sa kuhinjskim nameštajem u boji drveta.

Ako Vaša kuhinja nije posebno osvetljena, onda će pločice u crvenoj boji – ali samo kao akcenti, u borduri – u kombinaciji sa belom biti pun pogodak. Tome dodajte karirane detalje i uživajte u svom novom prostoru. Za sve one koji, pak, teže originalnosti, savet je da se pločice u vidu crno-belog mozaika (poput šahovske table) obavezno nađu kao detalj modernog, kontrastnog prostora.

Najbolji izbor za kupatila

Kupatila će ove sezone najbolje predstaviti pločice u marinsko-plavoj boji, koje treba kombinovati sa što više belih i morskih detalja, od belih zidova i tuš-zavese do svećnjaka i ramova sa školjkicama i morskim zvezdicama. Njih u stopu prate mermerne ili pločice koje imitiraju mermer, za sva kupatila koja teže modernom minimalističkom stilu. Njih bi trebalo da isprate „pozlaćene“ slavine i tamne podne pločice , najbolje u tamno-sivoj nijansi.

Kao glavni hit izdvojilo se i spa-kupatilo, čuveno po tome što ga akcentuju pločice u bledo-zelenoj nijansi ili one sa teksturom drveta, koje posredno unose prirodu u dom. Kako spa-oaza zahteva i biljke, i one su must have, a celokupan utisak dodatno se postiže i tamno-zelenim otiračima i peškirima. Uživajte u opuštanju.

Moderne pločice za terase

Letnji period donosi i mnogo vremena provedenog na terasi, te je i ovaj kutak važan za dekoraciju. Kao terasne, posebno se izdvajaju pločice većih dimenzija koje imitiraju parket, odnosno drveni pod, jer se lepo kombinuju sa terasnim nameštajem u svim bojama. Iako dekorateri često izdvajaju pločice u bež boji, one nisu sasvim pogodne za održavanje, te je preporuka da se okrenete tamnijim tonovima braon.

Siva je i na terasama jedna od glavnih boja, te veće pločice u mat verziji mogu biti pun pogodak kao kombinacija sa modernim nameštajem. Donekle isto važi i za marinsku plavu, s tim što ove pločice kao osnova zahtevaju i nešto više truda oko detalja, koji čine ovaj „tropski“ stil. Za zidne pločice se tako u tom slučaju morate potruditi, te ih akcentovati mozaicima sa morskim detaljima, dok se podjednako preporučuje i nameštaj od trske ili bambusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.