FENOMEN ZVANI NAKIT

Činjenica je da žene više nose nakit, ali u savremenom dobu I pripadnici jačeg pola sve češće koriste komade nakita kako bi ulepšali sebe. Uglavnom su to lančići sa ili bez privezaka, prstenje, narukvice ali se kao nakit smatraju I muški satovi, koje gotovo svaki muškarac nosi.

Međutim, kada je nakit u pitanju, potrebno je poznavati I pravila, koja predstavljaju kulturu u nošenju nakita.

Nakit je modni detalj koji se stavlja poslednji, ali skida prvi. Potrebno ga je ponekad očistiti I ispolirati, pre svega ukoliko je reč o srebrnom nakitu, koje vremenom tamni. Ono što je bitno jeste da nakit čuvate u finim mekanim kutijama, ili okačenim o table kako se ne bi oštećivao. Mnogi hemijski preparati koje stavljamo na sebe mogu oštetiti nakit, pa se savetuje da ga skidate prilikom sportskih aktivnosti, odlazaka u salon lepote, na plaži…

Nakit je namenjen da vas ulepšava, ali ne treba preterivati. Izbegavajte nošenje više komada lančića, prstenja ili narukvica, jer na taj način pravite od sebe “božićnu jelku” I ni jedan komad ne može doći do izražaja.

Nakit je izuzetno lep poklon. Međutim, nemojte preterivati prilikom kupovine. Možete odabrati neki od brendova poznatih na našem tržištu, jer brendirani nakit ostavlja snažan utisak. Srebrni nakit takođe zavređuje posebno mesto. Bez obzira da li su u pitanju minđuše, prstenje, narukvice, ogrlice… oni su uvek prelep icenjen poklon, a pri tom možete ih naći po povoljnim cenama.

Savremeno doba nakit se isključivo koristi za ukrašavanje, dok je nekad on bio symbol moći I društvenog staleža.

Nakit je fenomen I postavlja se pitanje da li je on nastao kao proizvod ljudske sujete, želje za prestižom ili je samo proizvod kreativnosti I umetničkog odražaja ili je pak nastao kao težnja za sticanjem naklonosti I želje da budemo dopadljivi?

Ono što je sigurno jeste da nakit obožavaju pripadnici oba pola. On predstavlja odražaj, karakter I ličnost osobe koja ga nosi. Kao poklon on nosi jasnu poruku o uvažavanju osobe kojoj se poklanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.