Šta je zapravo PVC i zašto je PVC stolarija toliko popularna?

PVC je jedan vrlo zahvalan materijal koji je otporan na mnoge vremeneske uslove i kao takav je idealan za izradu i oblikovanje mnogih elemenata u građevini, ali i van nje. Polivinil hlorid ili skraćeno PVC je kombinacija koja se na visokoj temperaturi veoma lako menja. Šta to znači? Kada majstori žele da naprave neki oblik, neki ram recimo za prozor, to mogu da urade poprilično jednostavno, bez da koriste neke ogromne i teške alate. Uzmimo na primer prozore, kada smo se već dotakle njih, oni su veoma povoljni, dugovečni i energetski efikasni ako se odabere da se prave od PVC-a.

Koje sve prednosti ima PVC stolarija?

Među prvim prednostima koje ima PVC stolarija nad drvetom i aluminijumom je i samo održavanje. Maltene da nema potrebe održavati PVC stolariju osim da se prebriše, što je zaista dobro u poređenju sa skupocenim i dugotrajnim održavanjima i popravkama drugih elemenata. Ono što je isto jedna karakteristika, a ujedno i prednost samog PVC-a je i njegova dugotrajnost. Ne može skoro ni da se poredi sa trajanjem aluminijuma ili drveta, koji su podložniji bržem završetku veka trajanja. Još nešto što se može navesti kao prednost je i izolacija, odnosno termalna izolacija koju pruža PVC stolarija. On se duo razvijao i ima karakterističan presek koji odlično zadržava toplotu unutra, odnosno ne dozvoljava ulazak hladnog vazduha kada je u unutrašnjosti toplije nego spolja. To je ogromna ušteta energije, a to zaista mora da zvuči primamljivo jer je većini danas neophodno da se ušteti.

Šta treba da se zna pre nego što donesete odluku?

Nova i prava stolarije će smanjiti troškove a povećaće udobnost. Glavni provodnici gubitka energije su staklo i sami okviri prozora, i iz tog razloga je bitno da se kvalitetno odradi i oblikuje pomoću PVC-a. Nisu prozori jedini koji se mogu proizvoditi od PVC-a. Tu su još i mnogi tipovi vrata – a to su ulazna vrata, balkonska vrata, klizna vrata i harmonika vrata. A pored njih su tu i roletne koje su sve popularnije kada je izrada od PVC-a u pitanju i razni komarnici. Kao što je navedeno, PVC stolarija je mnogo dugotrajnija od bilo koje druge, a to je isto veoma značajno, jer kada se odlučimo da uradimo nešto u našem domu – sigurno želimo da to bude trajno ali i dobro. Za razliko od drveta i aluminijuma nema rđe i truljenja, pa je to još jedna briga manje. Isto tako, PVC stolarija ne može da se izdeformiše, a jako bitna činjenica je i to što je ovaj materijal označen kao samogaseći – što je mnogo efikasno prilikom izbijanja požara. Mnogi su u zabludi kada misle da je PVC kao plastičan materijal toksičan za životnu sredinu i da ako bi se ostavio ne bi se nikad razradio. Međutim, PVC je idealan i za reciklažu, odnosno neće biti dozvoljeno da on krene da „trune“, tj. neće biti negativnog uticaja za život ljudi i okoline. Zato treba polako razmisliti o izboru materijala i tipa prilikom izgradnje ili renoviranja, a takođe je bitno i razmišljati na dugoročne staze, da ne bi bilo neugodnih situacija, pa da se posle nekoliko godina opet moraju ulagati novci kako bi se nešto ponovo obnovilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.